ANDORRA

Andorra ha estat sempre un país d’acollida de tot aquell que ens visita, amb una qualitat de vida excepcional i un espai natural que permeten als seus habitants gaudir d’un entorn únic. Al país hi viuen unes 80.000 persones aproximadament, de nacionalitats de tots els continents, i de les quals només unes 32.000 són andorranes. Tothom qui viu a Andorra gaudeix d’una pau social i una seguretat ciutadana úniques al món. El respecte per la diversitat crea un clima de convivència que permet harmonitzar la llibertat de culte i de costums amb el respecte per la tradició i la cultura, i el mateix succeeix en un entorn lingüístic on junt al català, idioma oficial, conviuen altres llengües com el francès, el castellà, el portuguès, l’anglès i, més recentment, el rus.

Els milions de visitants que arriben cada any per gaudir de la variada oferta de shopping, oci i cultura del Principat, es troben un país cada cop més flexible a les necessitats i demandes dels viatgers que ens visiten fins al punt que, a diferència dels països del nostre entorn, molts dels establiments comercials estan oberts de 9 del matí a 9 del vespre de dilluns a diumenge, 361 dies l’any.

El país ofereix un benestar i una qualitat de vida incomparables. La mitjana d’edat dels seus habitants és d’uns 39 anys amb una de les piràmides de població més joves del món i amb una de les esperances de vida més altes d’Europa: 82,3 anys.

El sistema sanitari està format per la xarxa pública de professionals i s’hi accedeix a través de la afiliació a la seguretat social denominada Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS). El país disposa d’un hospital i onze centres de salut repartits per les principals poblacions. El Principat té convenis amb els països de l’entorn per compartir serveis sanitaris, d’emergències i històries clíniques d’Andorra així com els bancs de sang i de teixits. El canvi de model econòmic i el magnífic entorn de seguretat i confort, afavorirà en un futur la implantació al país de centres d’investigació biomèdica i de medicina privada d’alta qualitat.

El benestar també es plasma en l’atenció que es presta al termalisme i al culte a la salut a través de les teràpies més innovadores. En aquest sentit, destaquen infraestructures com Caldea, el centre termolúdic més gran del sud d’Europa, o la nombrosa xarxa d’spas i wellness centers d’alta gamma amb segell Q de Qualitat. Aquest nivell de vida es completa amb una seguretat ciutadana que es tradueix en una de les taxes de criminalitat més baixes del món i una tranquil·litat al carrer reconeguda i palpable tant pels visitants com pels ciutadans del país.

Una altra de les joies del país és l’enriquidora educació reglada que permet escollir entre tres sistemes educatius diferents: l’andorrà, el francès o l’espanyol. Tots tres sistemes educatius permeten aprendre català, castellà i francès a la perfecció a més d’anglès i portuguès. Junt a aquests tres sistemes hi trobem també diverses escoles confessionals (Col·legi Janer i Sant Ermengol), així com una escola privada internacional (Col·legi dels Pirineus). Els alumnes també poden cursar estudis de formació professional i els adults tenen un Centre d’Educació Bàsica d’Adults.

L’educació especial també té un centre de referència al Principat: l’Escola Especialitzada Nostra Senyora de Meritxell que ofereix atenció i suport a les persones amb discapacitat.

L’educació superior presenta moltes possibilitats a l’alumne del país. Al Principat actualment hi ha la Universitat d’Andorra que ofereix estudis presencials homologats amb el sistema europeu i bons programes de formació a distància amb el Centre d’Estudis Virtuals. Andorra ha experimentat amb el blended learning en diferents carreres i implementa la utilització de les TIC en la formació dels futurs ciutadans.

La cultura és un dels trets distintius del país. Al llarg de l’any, el visitant pot gaudir de diverses temporades dedicades a la música i la dansa. El teatre també té el seu espai als escenaris del petit Estat amb temporades fixes amb artistes d’arreu.

Els museus i monuments repartits pel territori permeten fer un viatge per la història del Principat mentre es passeja pels preciosos paisatges del país. Un dels espais més emblemàtics és el santuari de Meritxell, un temple contemporani projectat per Ricard Bofill i inaugurat el 1976. L’art plàstic també té el seu espai ja que Andorra acull nombroses galeries d’art, entre les quals podríem destacar el Centre d’Art d’Escaldes-Engordany, o la sala d’exposicions permanent del Govern.

L’esperit artístic es transmet també als ciutadans. Són nombrosos els grups musicals, les companyies amateurs de teatre i dansa sorgides de les nombroses escoles, les corals no professionals i tot un teixit d’agrupacions que se situen entorn de les tradicions i la cultura del Principat. Tota aquesta maleta d’amor per la cultura i l’art té la seva representació en els professionals que exerceixen fora del país. Un dels ambaixadors més coneguts és l’Orquestra Nacional Clàssica d’Andorra i les seves seccions joves així com el Cor Nacional dels Petits Cantors.

Els mestres de la gastronomia són presents a nombrosos actes com la Mostra Gastronòmica i el país disposa de més de 400 restaurants amb grans xefs reconeguts mundialment.

Les peculiaritats esportives també són part del petit país. L’esport rei al Principat és l’esquí que es pot gaudir en més de 300 quilòmetres. Vallnord i Grandvalira són dos dominis esquiables totalment dissenyats per l’esquí alpí i els amants de la modalitat de fons trobaran en La Rabassa l’entorn ideal.

Junt a l’esquí es poden practicar gran quantitat d’esports, ja que el país disposa d’instal·lacions esportives de molta qualitat. Tant és així que s’organitzen nombrosos estatges esportius de diferents esports a l’estiu com els Campus Nike, i hi fan la seva pretemporada les diferents seccions de prestigiosos equips esportius.

Els esdeveniments esportius internacionals també formen part d’Andorra ja que és membre del Comitè Olímpic Internacional. En aquest àmbit, ha estat tres vegades seu dels Jocs dels Petits Estats d’Europa i també és membre d’aquest últim Comitè. A més, s’organitzen proves del Campionat del Món d’Esquí i hi ha costum que quasi sempre Andorra sigui parada obligatòria per alguna de les etapes de la Vuelta a España o el Tour de França.

Els aventurers i amants de la natura troben en el Principat un paradís de sensacions amb circuits, sortides en quad, rocòdroms, submarinisme en llacs d’altura, vies ferrades i un llarg i trepidant etcètera de possibilitats ja que aquest increïble país es troba en un entorn inigualable. L’incomparable orografia d’Andorra està formada per 65 pics de més de 2.000 metres d’altitud, dues valls espectaculars que oscil·len entre els 2.942 metres del pic del Comapedrosa i els 838 metres de la frontera espanyola. Entre les seves joies, l’aventurer pot endinsar-se a la Vall del Madriu-Perafita-Claror, declarada per la UNESCO paisatge cultural Patrimoni Mundial.

Més enllà d’aquest món cultural i aventurer trobem els millors serveis professionals al nivell dels millors i més cosmopolites centres de negocis. Al costat d’experimentats professionals liberals, advocats, economistes, metges, enginyers, arquitectes, dissenyadors, publicistes, etc. trobem els millors serveis financers: les cinc entitats financeres del país, amb uns índexs de solvència molt superiors a la mitja europea, asseguren uns serveis d’alta qualitat tant a nivell de banca de país com de wealth management.

Si vols informació sobre novetats, posa el teu email i rebràs un correu amb informació.
1