Informació per a compradors de propietats a Andorra

Des que el 2012 es van afluixar les lleis de compra d’immobles tant per a residents com per a no residents, la compra d’immobles a Andorra ha estat més senzilla. Ara, les empreses no residents i empreses internacionals tenen dret a comprar immobles a Andorra sense cap límit. Per als no residents, s’apliquen determinades condicions per als inversors de propietats comercials. Totes les transaccions immobiliàries només s’han de realitzar a través d’agències acreditades per AGIA (Associació d’Agències Immobiliàries d’Andorra). Això garanteix al comprador que el preu de l’immoble està en línia amb els preus de mercat i que s’ha dut a terme una conducta professional durant tot el procés.

COMPRADORS NO RESIDENTS DE PROPIETATS COMERCIALS I RESIDENCIALS D'ANDORRA

Els no residents poden comprar una propietat sense cap limitació, però hauran d’obtenir una autorització del govern d’Andorra. Les propietats es poden reservar verbalment amb el venedor "de bona fe", fins que el comprador obtingui aquest document.

"L’autorització d’inversió estrangera en immobles" és relativament senzilla d’adquirir i normalment triga una quinzena o menys en girar-se. S'ha de completar en francès, castellà o català (o completar-se amb una traducció certificada).

Nota: per als no residents, les propietats comercials han de ser utilitzades per a la seva pròpia activitat comercial.

EL PROCÉS DE COMPRA DE LA PROPIETAT A ANDORRA

Una vegada que els no residents hagin rebut l'autorització d’inversió en immobles, poden continuar completant la venda.

El comprador paga el 10% del preu de compra acordat de la propietat com a dipòsit. Es tracta d’un dipòsit no reemborsable per evitar la retirada de l’operació de venda de propietats per motius poc raonables.

Un notari supervisarà la compra de la propietat i el dia de la signatura, el comprador mostra que s’ha fet el pagament restant del preu de l’immoble. La transferència de l'escriptura de titularitat, "Escriptura Pública", es lliura al comprador.

Al mateix temps, el venedor de la propietat ha de proporcionar un “certificat d’habitabilitat” d’un arquitecte local registrat. Això afirma que la propietat compleix tots els requisits legals perquè la propietat es classifiqui com a "habitable".

IMPOSTOS DE PROPIETAT i tarifes notàries a ANDORRA

El comprador de la propietat ha de cobrir les taxes notarials per a la compra.

Normalment cobreixen una comissió basada en el preu de venda de l'immoble com a quantitat fixa, que oscil·len entre els 600 i els 1.300 € + 0,1% del preu de venda de l'immoble.

El comprador de la propietat ha de pagar al Govern d’Andorra un impost sobre la compra d’un immoble del 4% del preu final de venda acordat.

Està format per dos impostos. El 3% es destina a Comú local i l'1% restant com a Impost de Transmissions Patrimonials al Govern.

Els compradors d’immobles a Andorra han de pagar impostos a través dels bancs d’Andorra, amb la deguda disponibilitat dels fons. Aquest impost es paga mitjançant un xec bancari d’un banc d’Andorra.

Si vols informació sobre novetats, posa el teu email i rebràs un correu amb informació.
1